Info vaccinatie
LEES DE NIEUWE EDITIE VAN HET OKRA-KRANTJE *** OKRA Leest organiseert voor ieders veiligheid GEEN activiteiten tot er een vaccin is *** DOE MEE AAN ONZE ACTIE: OE IST ??? ***

LEEST

INFO OVER HET VACCIN

Het nieuwe jaar is er, eindelijk!

Mogen wij jou een hoopvol 2021 en vooral een goede gezondheid toewensen?

2020 leerde ons hoe ontzettend belangrijk die is. Toch hopen we stiekem ook dat we elkaar snel van dichtbij kunnen terugzien. Net iets dichter dan die anderhalve meter. Wat missen we de fijne OKRA-momenten samen!

Daarom vindt OKRA je laten vaccineren het beste plan, zodat het leven straks weer starten kan. 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid is volop bezig een vaccinatieprogramma uit te werken. Ze onderzoeken hoe zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen. Op een veilige manier. Hoewel de administratieve procedure voor COVID-19-vaccins is verkort, zijn alle veiligheidsstappen gezet en is elk vaccin uitgebreid getest bij een grote groep mensen. Ook bij oudere mensen en kwetsbare personen. Alle vaccins doorliepen een uiterst strenge goedkeuringsprocedure en de Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk betrouwbare vaccins zijn. 

Het vaccinatieprogramma ging net van start.

Laat jij je ook vaccineren? 

Meer info lees je in deze nieuwsbrief.


Wat houdt de vaccinatie in?

 • Het vaccin stimuleert je immuun-systeem waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Studies waarbij 40 000 vrijwilligers gevaccineerd werden, wezen uit dat de eerste vaccins die we in ons land toedienen, voor meer dan 90% werkzaam zijn.
 • De vaccinatie is gratis en vrijwillig. 
 • Bij vaccinatie krijg je een injectie in de bovenarm. De vaccinatie neemt maar enkele minuten in beslag.
 • Je hebt twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken worden toegediend. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.
 • Er kunnen bijwerkingen zijn, maar de meerderheid zijn mild en gaan spontaan over. Bijvoorbeeld een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen, zoals een allergische reactie, zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten na de toediening. Ze zijn goed behandel- en opvolgbaar. 

    


  


Klik op de afbeelding om het filmpje te openen.


 • Je kan niet kiezen welk vaccin je krijgt. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelagentschap (EMA). Ze zijn dus allemaal veilig en werkzaam. 
 • Ook wanneer je al COVID-19 hebt gehad, blijft vaccinatie aangeraden. Je kan opnieuw besmet raken en ernstig ziek worden. Een vaccin beschermt je daartegen.
Waarom je laten vaccineren tegen COVID-19 belangrijk is

Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (klein)kinderen te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

 

Doe het voor jezelf

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig.

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren.

 

Doe het voor elkaar

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.

Voor je (kwetsbare) geliefden of patiënten

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.

Voor onze zorgverleners

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.


Volgorde van vaccineren

Nu er een goedgekeurd vaccin is tegen het coronavirus, zijn er nog niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra komen eerst aan de beurt, gevolgd door zorgmedewerkers die een hoog risico op besmetting lopen door nauw contact met COVID-19-patiënten. Als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd.


1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel

 • In de eerste fase, in januari (en februari), zullen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt komen.
 • Na de woonzorgcentra komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod.
 • Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg.
 • Daarna komt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt.

De eerste 600.000 vaccins, van de firma Pfizer, zullen prioritair naar de woonzorgcentra gaan. Aangezien van dit vaccin 2 dosissen nodig zijn, zullen met deze eerste lading 300.000 mensen gevaccineerd kunnen worden. Deze eerste levering zal dus niet volstaan om meteen iedereen in de zorg in te enten, want er zijn in totaal zo'n 500.000 zorgverstrekkers. 

Heb je familie in een woonzorgcentrum of verblijf je er zelf? Lees hier het antwoord op veelgestelde vragen rond de vaccinatiestrategie.


2.65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen

In een tweede fase komen alle 65-plussers aan de beurt. Daarop volgen de 45- tot 65- jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen. Ook mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (bv. brandweer en politie). Wie dat precies zijn, moet nog worden bepaald. 


3. Rest van de bevolking

In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komen eerst andere risicopatiënten aan de beurt en dan de rest van de volwassen bevolking. Meer informatie?

Kijk dan zeker het bovenstaande filmpje of doorpluis www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccinatie. Alle info uit deze nieuwsbrief werd ontleend aan deze website. 

Wij vinden het zeer belangrijk om input te krijgen van jou. Heb je een persoonlijke ervaring waar we met de belangenbehartiging van OKRA mee aan de slag moeten gaan, stuur ons een e-mail. Uiteraard beantwoorden we ook graag jouw vragen via belangenbehartiging@okra.be!

Actuele informatie kan je op de OKRA website nalezen.